Umów się telefonicznie! 530-131-353

Wielka moc zupy

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, która liczy sobie ponad 4000 tysiące lat i jest coraz bardziej popularna – pierwszym posunięciem lekarza było przekonanie pacjenta do zmiany diety, następnie przepisanie leków czyli ziół, które były dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego.
 
Już wtedy było wiadomo, jak pożywienie działa na nasze zdrowie. Jednym z doskonałych źródeł zaopatrywania organizmu we wszystko, co jest potrzebne, aby osiągnąć zdrowotną równowagę są zupy.
Niestety zupy w dzisiejszych czasach nie cieszą się największą sławą. A to wielki błąd. Ciągnący się za nami stereotyp, że zupy tuczą jest wielką pomyłką. Zupa jest tucząca wówczas, gdy wzbogacimy ją zasmażką, śmietaną bądź skwarkami. Natomiast zdrową, smaczną i nie tuczącą zupę można ugotować bez powyższych „dobrodziejstw”.
 
Zupa powinna być gotowana na dobrej jakości mięsie bądź maśle ghi czyli klarowanym (w zależności od potrzeb organizmu i stanu zdrowia). Aktualnie, gdy zbliża się okres zimowy powinny to być zupy, które nas ogrzeją i dodadzą odpowiedniej dawki energii.
 
Polecam przede wszystkim zupy na bazie roślin strączkowych np. soczewica, groch, ciecierzyca, fasola z odpowiednią dawką przypraw ziołowych np. majeranek, tymianek, kminek, lubczyk, pieprz ziołowy, kurkuma. Będą to zupy bardzo odżywcze i syte, posiadające sporą ilość białka oraz dostarczające organizmowi potrzebną ilość ciepła i energii.
 
Godną polecenia zupą jest również rosół. Jest to dla wielu z nas „królowa zup”. Jednak nie będzie z niej żadnego pożytku, gdy ugotujemy ją z niskiej jakości produktów. Mam tu na myśli mięso oraz warzywa. Rosół na tzw. skrzydełkach z kurczaka jest dla mnie niczym innym jak hormonalnym wywarem, bez jakichkolwiek wartości i śmiałabym stwierdzić, że robi więcej szkody niż pożytku.
Wiadomo przecież, że rosołu nie gotujemy na co dzień, więc zainwestujmy raz na czas, kupując wartościowe mięso (dobrej jakości wołowina, indyk, kura rosołowa, kaczka). Jest to inwestycja w nasze zdrowie.
 
Ważnym aspektem przygotowania zup szczególnie zimą, jest czas gotowania, np. energetyczny rosół powinien być gotowany ok. 3-4 godzin. Zdecydowanie polecam do rosołu makaron z mąki razowej np. orkiszowej, jest naprawdę przepyszny. Bardzo zdrowa jest również kasza jaglana, która staje się coraz bardziej popularna i doskonale komponuje się nie tylko z rosołem lecz z wieloma innymi zupami. 
Gorąco zachęcam Was najpierw do kupna termosu (specjalnego na zupy), następnie do wypełnienia go odżywczą zupą, a co najistotniejsze do zabrania go ze sobą do pracy.
 
Zapewniam, że ciepły posiłek w postaci energetycznej zupy zjedzony pomiędzy godziną 13-tą i 14-tą da Wam siłę, energię i zdrowie a co za tym idzie uchroni Was od wielu chorób.